Vedensuodattimet

Valmistamme kotimaisia painesäiliösuodattimia kokoluokassa 15 litrasta aina tuhansien litrojen kokoisiin suodattimiin vesilaitoksille ja teollisuuteen. Valmistamme suodattimia vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä, jolloin suodatinten kestoikä on kymmeniä vuosia. 1980-luvulla valmistamiamme suodattimia on vielä runsaasti aktiivisessa käytössä. Omaa valmistusta täydennämme suoralla maahantuonnilla ja toimimme yhteistyössä alan johtavien eurooppalaisten valmistajien kanssa.

Vesilaitokset ja vesiosuuskunnat

Toimitamme vesilaitoksille ja -osuuskunnille:
- aktiivihiilet veden ja ilman käsittelyyn
- alkalointimassat
- alkalointisuodattimet
- hiekkasuodattimet raudan ja mangaanin poistoon
- käänteisosmoosilaitteet
- vedenpehmentimet
- EDI-laitokset
- UV-laitteet

Kesämökit

Kesämökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen sekä lomakylien omistajat ovat tärkeitä asiakkaitamme.
Olemme toimittaneet suodatusratkaisuja jopa järvi- ja meriveden suodatukseen!
Katso linkin takaa kysytyimmät tuotteet näihin kohteisiin.

Omakotitalot

Omakotitaloihin Akva Filter Oy tarjoaa laajan valikoiman suodatusratkaisuja, kaivoveden laadun ja käytön määrästä riippuen.
Alla olevan linkin takaa löytyy yleisimmät tuotteet omakotikohteisiin.
Vedensuodattimen valinta täytyy kuitenkin aina tehdä vesianalyysin ja käytön määrän pohjalta.
Laittakaa meille analyysi kaivovedestä ja me teemme tarjouksen sopivasta suodatinratkaisusta!

Maatalous

Maatalous on perinteisesti ollut eräs suurimmista asiakasryhmistämme.
Nykyiset maatilat vertautuvat veden käytön määrässä jo vesiosuuskuntiin ja vesilaitoksiin.
Akva Filteriltä löytyy toimivat vastaukset myös maatilojen vesiongelmiin!

Teollisuuden ratkaisut

Teollisuuden vedenkäsittelytarpeet ovat käytännössä aina räätälöityjä ratkaisuja.
Tarpeet vaihtelevat patruuna- ja pussisuodattimista aina kaukolämpöverkon EDI-laitteistoihin.
Kerro meille ongelma ja Akva Filter on valmis tarttumaan toimeen ja etsimään ratkaisuvaihtoehtoja!

Kattilavesien suodatus

Lämmitysjärjestelmien ja muiden suljettujen vesikiertojen vesien suodattamisesta on tullut ja tulee energiatehokkuusvaatimusten tiukentumisen myötä entistä tärkeämpää.
On laskettu, että oikein suodatetulla ja ylläpidetyllä kiertoveden laadulla voidaan saavuttaa jopa 20% säästö energian kulutuksessa.
Vesi toimii suljetuissa kierroissa energian välittäjänä ja kun välittäjäaine on puhdasta, niin sen ansiosta energiaa voidaan viedä käyttökohteeseen entistä tehokkaammin ja pienemmin kustannuksin. Samalla myös lämmitysjärjestelmän laitteiden käyttöikä pitenee.
Lähtökohtana on, että suljetun kiertoveden laatu täyttää saksalaisen normin VDI 2035 asettamat vaatimukset.

Muutamia palautteita asiakkailtamme Akva Filter -suodattimesta:

Uudeltamaalta (kesämökki, AF-C 60 -suodatin)

Hei, ostimme teiltä ko. suodattimen mökillemme elokuussa. Laite on nyt asennettu ja käyttö on alkanut. Olemme olleet mökillä melko harvakseen. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä, rikkivedyn haju on poissa. Kiitos teille, laite on loistava!

Hämeestä (omakotitalo, AF-300 painesäiliösuodatin, rautaa kaivovedessä 1,4 mg/L)

Mittautimme suodatetun veden uraanipitoisuuden laboratoriossa, ja se oli laskenut alle 2 µg/L keittiön hanasta otetussa näytteessä. Kaivoveden uraanipitoisuushan mitattiin 390 µg/L. Myös outo haju kaivovedestä on hävinnyt!

Uudeltamaalta (AF-500 painesäiliösuodatin)

Vedensuodattimemme Porvoossa on toiminut nyt loistavasti puoli vuotta. Veden laatu on ollut hyvä ja huoltotoimenpiteet sujuneet hyvin.

Päijät-Hämeestä (kesämökki, AF-C 15 ja AF-U Duo uraaninpoistosuodatin)

Mittautimme suodatetun veden uraanipitoisuuden laboratoriossa, ja se oli laskenut alle 2 µg/L keittiön hanasta otetussa näytteessä. Kaivoveden uraanipitoisuushan mitattiin 390 µg/L. Myös outo haju kaivovedestä on hävinnyt!

Satakunnasta (AF-CV 60 -painesuodatin)

Veden laatu on ollut mielestämme erittäin hyvä. Pyykkikin on nykyisin valkoista :)

Pohjois-Savosta

Ensi alkuun täytyy kiittää kovasti erinomaisesta suodattimesta. Ostin teiltä painesäiliösuodattimen AF-500 loka-marraskuussa. Asennus sujui loistavasti ja oli helppoa tehdä itsekin kaikkine tarvittavine töineen. Huuhtelut ovat sujuneet moitteettomasti ilman automatiikkaakin. Kaikkein tärkeintä tietysti on se, että veden laatu muuttui dramaattisesti parempaan suuntaan. En ole voinut olla kuin tyytyväinen hankintaan ja lupauksiin joita tuotteesta sain. Laitteen puhdistustehoa olen varauksetta kehunut, kun asioista on tullut puhetta immeisten kanssa.

Uudeltamaalta (AF-300 painesäiliösuodatin + AF-CR 28,3 L monitoimisuodatin, omakotitalo. Kaivovesi: pH 4,5 – rauta 720 µg/L – mangaani 1595 µg/L)

Hei Tuomo, liitteenä talousveden tutkimustulos. Mangaaniarvo on saatu kuriin ja suodatin näyttää toimivan suunnitellusti. Mitattu arvo on nyt 16 µg/L. Tältä osin meidän välinen kaupanehto on hoidettu ja voit meidän puolesta laittaa laskun meille lisäkapasiteetin asennuksesta tarjotusti/toteutuneesti.   Kiitos sinulle vuosien varrella tehdystä yhteistyöstä ja avusta sekä erinomaisesta palvelusta! Onnea ja menestystä teille jatkoon sekä oikein hyvää kesää sinulle perheineen! Mikäli tarvitset suosittelijoita tai referenssejä niin voit vapaasti olla minuun yhteydessä.

Uudeltamaalta (AF-300 painesäiliösuodatin, omakotitalo)

Tervehdys, tiedoksi: asensin suodattimen massat ohjeittesi mukaisesti 21.lokakuuta, tein vastavirtahuuhtelun 22. lokakuuta, ja otin vesinäytteet ennen ja jälkeen suodattimen 31. lokakuuta. Mangaania oli ennen suodatinta nyt 440 mikrogrammaa litrassa ja suodattimen jälkeen 36 mikrogrammaa, joten vesi on nyt erinomaista. Kiitos hyvästä ohjeistuksesta ja hyvistä massoista!

Pohjois-Savosta, omakotitalo (AF-500 painesäiliösuodatin)

Hei! Haluan antaa hyvää palautetta teiltä syksyllä hankitun vedenpuhdistusjärjestelmän toiminnasta. Hankimme teiltä syksyllä 2011 500 litran painesäiliön puhdistusmassoineen. Syy hankintaan oli korkea raudan ja mangaanin pitoisuudet raakavedessä. Rautaa oli muistaakseni kymmenkertainen määrä ja mangaanin pitoisuus oli myös kymmenkertainen suosituksiin nähden. Maku ja teknis/esteettiset vaikutukset olivat tuolloin selkeät ja aiheuttivat runsaasti ongelmia. Vedenlaatu muuttui puhdistusjärjestelmän ansiosta selkeästi paremmaksi kaikin mittarein mitattuna. Veden testaaminen tuli ajankohtaiseksi nyt, kun olemme myymässä tätä kiinteistöä. Testasimme veden Savo-Karjalan ympäristötutkimuksella viime viikolla ja sain tulokset juuri käteeni. Suodatusmassoja ja hiekkoja ei ole vaihdettu vielä kertaakaan tämän kuluneen viiden ja puolen vuoden aikana. Semidol-kalkkia on pääsääntöisesti lisätty puolen vuoden välein 12,5 kg. Nyt on venähtänyt yli puoli vuotta edellisestä kerrasta. Huuhtelut on tehty säännöllisen epäsäännöllisesti kahden viikon- jopa -puolentoista kuukauden välein. Tulokset ovat edelleen suorastaan erinomaiset. Rauta 180 µg/l ja mangaani 3,4 µg/l. Ph oli 8,7. Veden maku edelleen myös hyvä. Tahdoin vain kirjoittaa palautteen ja kiittää erinomaisesta järjestelmästä.

Päijät-Hämeestä (AF-A 300 painesäiliösuodatin)

Hei! Meillä on nyt ihan kirkasta vettä ! KIITOS KIITOS KIITOS ! Aivan ihanaa !

Pirkanmaalta (vapaa-ajan asunto, AF-As 60 -suodatin arseenin poistoon. Arseenipitoisuus suodattimen asennuksen jälkeen enää vain 1 µg/L!)

Hei, Haluan vain kiittää hienosti asennetusta ja ja hyvin toimivasta suodattimesta, jonka mökillemme asensitte pari kk sitten. Tutkitutin veden nyt uudelleen ( lausunto ohessa) ja lupauksesi pitivät; edeltävät arvot olivat 45-50 mikr g/l tasolla!

Pirkanmaalta (omakotitalo, AF-A 500 painesäiliösuodatin)

Terve, Teetin vesitutkimuksen nyt kuitenkin täällä Tampereella, kun näyte oli siihen helppo tiputtaa. Ohessa tulokset. Oikein hyvin näyttäisi toimivan! Uskomattoman hyvin tuo mangaani ja radon poistuvat lähes kokonaan ja fluoridikin lähes puolittuu.

Lounais-Suomesta (Akva 1000 käänteisosmoosilaite)

Moikka, Laite jopa toimii, kiitos. Fluoridin pitoisuus on nyt hyvällä tasolla. Hankimme fluoridin mittaukseen mittalaitteen, jolla näemme lähtevän veden pitoisuuden. Mittasin ”raakaveden” ja puhdistetun veden fluoridipitoisuuden. Raakavesi oli 4,7 mg/L ja puhdistettu 0,5 mg/L, eli tehokas suodatinpaketti.

Lapista (AF-300 painesäiliösuodatin)

Hei!   Vesi näyttää puhdistavan tällä järjestelmällä. Lähetin vielä postitse näytteen, joka on otettu suodattimen asentamisen jälkeen. Vesi pysyy nyt kuitenkin kirkkaana astioissa ja maistuu hyvälle!   Kysymys: Riittääkö, että tyhjennän säiliön talveksi alaventtiilin kautta? Säiliö ei ole lämmitetyssä tilassa talvisin. Vastaus: kyllä riittää. Suodattimen voi tällöin jättää pakkaseen.   Kiitos jo tässä vaiheessa hyvästä laitteesta ja hyvistä ohjeista! Mukavaa kesää!

Kainuusta (AF-C 15, kesämökkikäyttö)

Hei, olemme olleet tyytyväisiä AF-C 15 toimintaan. Veden käyttö oli hyvin vähäistä viime kesän ja viime talven aikana, olisikohan se ollut syynä veden humuspitoisuuteen. Nyt veden väri on kirkkaampi eikä "hajua" ole enää. Hyvää kesän jatkoa ja terveiset Kainuusta!

Kaakkois-Suomesta (Omakotitalo, AF-A 500 -painesäiliösuodatin. Kaivovedessä rautaa 12000 µg/L, mangaania 400 µg/L, fluoridia 2,6 mg/L, pH 6.3)

Hei! Käytössämme on ollut nyt noin 3 viikkoa teidän suodatinjärjestelmänne AF-A-500. Laitteisto on toiminut hyvin, eikä vedessä ole enään maku- tai hajuhaittoja. Myös veden väri on kirkasta jopa lasissa seisoneena. Lähetimme teille tänään vesinäytteen kontrollinäytettä varten." (Analyysi suodattimen asennuksen jälkeen: pH 6.8 - rauta 60 µg/L - mangaani 2 µg/L - fluoridi 0,63 mg/L, eli suodatetun veden laatu täyttää näiltä osin STM:n laatuvaatimuksen ja -suosituksen)

Vesitietoa

Kaivo- ja pintavedet

Suomessa on noin 500 000 yksityistä kaivoa, joista omakotitaloudet, mökit, maatilat ja vesiosuuskunnat pumppaavat talousveden käyttöönsä. Yleisimpiä kaivovesien laatua heikentäviä elementtejä ovat rauta, mangaani, happamuus ja humus ja viimeaikoina on alettu kiinnittämään enemmän huomiota myös korkeisiin nitraatti -, arseeni -, fluoridi - ja radonpitoisuuksiin. Myös järvivesien käyttö talousvetenä on yleistynyt paljon vapaa-ajanasunnoissa. Järvivesi voi olla hyvin varteenotettava vaihtoehto, jos vesi ei sisällä runsaasti humusta ja vedenottopaikalla ei ole leväongelmia.

TALOUSVESI SUOMESSA

Kunnallistekninen vesi

Suurin osa Suomalaisista käyttää talousvetenään kunnallisteknistä vettä, joka puhdistetaan vesilaitoksilla pohja- tai pintavedestä. Vedenkäsittelymenetelmät vaihtelevat laitoskohtaisesti mutta pääpiirteittäin vesi esim. neutraloidaan ja siitä saostetaan hapetuksen ja kemikaalien avulla orgaaniset aineet, jotka suodatetaan pois, minkä jälkeen vesi desinfioidaan kloorauksella ja otsonoinnilla. Lopputuloksena kraanavetemme on juomakelpoista kaikkialla ja sen juominen ei aiheuta sairastumisriskiä. Kunnallisteknisien vesien ominaisuuksia heikentävät lähinnä kemikaalien lisäyksestä aiheutuvat makuhaitat ja vaaleat kalkkisaostumat saniteettikalusteissa. Kraanaveden laadun parantamiseen makuhaittojen osalta on saatavana pieniä juomavedensuodattimia. Kalkkiongelmien pienentämiseen on yksi vaihtoehto esim. putkistoon asennettava kalkinhajoittaja.

Suomalaisiin on perinteisesti juurtunut syvälle mielikuva hyvälaatuisesta pohjavedestä. Suurin osa kesämökeistä rakennetaan kunnallistekniikan ulkopuolisille alueille, jolloin myös yleisimmät talousveden laatuongelmat voivat nousta usein yllätyksenäkin esiin. Mahdollisen vedenpuhdistuslaitteiston vaatima tilantarve olisikin hyvä huomioida niin omakotitalon kuin kesämökinkin suunnittelun yhteydessä. Omakotitaloissa on käytetty perinteisesti talousveden raudan, mangaanin ja humuksen poistoon ja happamuuden neutralointiin suodattimia, jotka on varustettu vastavirtahuuhtelulla. Niiden toimintaperiaate on yleensä se, että ensin epäpuhtaudet saostetaan suodattimen sisällä esim. joko ilman tai muun hapettavan tekijän avulla, jonka jälkeen saostuneet epäpuhtaudet suodatetaan erilaisiin suodatusmateriaalikerroksiin. Vastavirtahuuhtelun, joko automaattisen tai manuaalisen, tehtävänä on poistaa saostumat suodattimesta esim. kerran viikossa. Myös porakaivoissa esiintyvä radon voidaan poistaa raudan ja mangaanin poiston yhteydessä samalla suodattimella. Tällöin on kiinnitettävä erityistä huomiota laitteiston asennuspaikkaan. Radonista johtuen suodatinta ei saa asentaa esim. kodinhoitohuoneeseen tai muihin tiloihin, joissa asukkaiden säteilyaltistus voi lisääntyä.

Kun omakotitaloihin mitoitetaan suodattimia, on hyvä huomioida se, että laitteiston käyttöikä on kymmeniä vuosia. Suodattimen koko, laitteiston toimintaperiaate, käytetyt rakennemateriaalit ja erilaiset tekniset ratkaisut vaikuttavat siihen kuinka hyvin suodatin kestää esim. raakaveden laadun vaihtelua suodatustuloksen heikentymättä. Suodattimen hankintaa harkitsevan on hyvä perehtyä laitteiston toimintaperiaatteeseen, selvittää laitteiston vaatimat huoltotoimenpiteet, toiminnalle annettava takuu ja käyttökustannukset. Hankintahinnaltaan halvin vaihtoehto ei välttämättä ole vuosien saatossa edullisin.

Kesämökit ovat nykyään varustukseltaan ja vedenkulutukseltaan verrattavissa omakotitaloihin. Erona on se, että tekniset tilat ovat useimmiten pieniä ja suodattimen toimintaympäristö muutenkin erilainen. Mökillä ei olla päivittäin ympäri vuoden, jolloin esim. automaattinen vastavirtahuuhtelusuodatin ei välttämättä ole paras vaihtoehto, koska huuhteluvesi kuormittaa ”turhaan” jätevedenkäsittelyä. Mökkejä varten on kehitetty oma suodatinmallisto, joka ei tarvitse toimintaansa sähköä, vastavirtahuuhtelua tai muuta varsinaista huoltoa. Suodattimet ovat lämpöeristettyjä ja asennuspaikkana voi toimia vaikka saunan lauteiden alle jäävä tila. Suodatusmateriaaleina käytetään mm. hopeoituja aktiivihiiliä, joihin epäpuhtaudet absorboituvat suodattimen sisällä. Ainoa huoltotoimenpide on suodatusmateriaalitäytteen vaihto, yleensä noin 1 – 2 vuoden välein.

Puhdistuksen tarpeessa oleva vesi

Vedestä kannattaa aina teettää vesianalyysi ennen kuin vettä aletaan käyttää talousvetenä. Vesianalyysin perusteella voidaan lähteä suunnitelemaan sopivaa vedenkäsittelyratkaisua. Jos vesiastian päälle tulee öljymäinen sateenkaaren väreissä hohtava kalvo, on vedessä todennäköisesti rautaa. Rauta värjää veden myös ruskeaksi ja aiheuttaa ruskeita värjäytymiä esim. kaakeleihin. Jos vedessä on lisäksi mangaania, vesi voi tuoksua varsinkin suihkussa epämiellyttävälle. Hajuhaittoja aiheuttaa myös porakaivoissa rikkivety. Tällöin vesi tuoksuu keitetylle kananmunalle. Korkeat humus – ja orgaanisten aineiden määrät heikentävät veden laatua sekä väri – että hajuhaittojen muodossa. Hapan vesi voi värin ja hajun osalta vaikuttaa hyvälaatuiselta. Ensihavainnot syntyvät, kun esim. pesuhuoneen posliinit tai vaaleatukkaisten vedenkäyttäjien hiukset värjäytyvät vihreäksi. Hapan vesi syövyttää metalliputkia ja kupariputkista veteen liukeneva kupari aiheuttaa vihertäviä värjäytymiä.

Miksi vettä kannattaa puhdistaa?

- noin 70% ihmisen kehosta on vettä
- vesi on elintärkeä elementti ihmisen elintoiminnoille
- puhdas vesi ei aiheuta värjäytymiä saniteettikalusteisiin
- kun veden happamuus neutraloidaan riittävän korkealle tasolle myös putkistojen syöpyminen lakkaa

Tiesitkö. että erilaiset ympäristön muutokset esim. metsänavohakkuu noin 0.5 km säteellä kaivostasi, voi muuttaa sen veden laadun jopa käyttökelvottomaksi, kohonneen rauta, mangaani- ja humuspitoisuuden vuoksi. Samalla myös pohjavesien pH voi laskea 5.0 - 6.5 alueelle, jolloin vesi on erittäin agressiivistä ja metalleja syövyttävää.

Syy-yhteys tähän johtuu luontaisen suodatusjärjestelmän rikkoutumisesta, koska puusto käyttää hyödykseen oksiston ja juuriston kautta ulkopuolisia typpiyhdisteitä esim. ravinteinaan, samalla tasapainottaen juuristollaan maaperän happamuutta, jolloin maaperään puskurointikyky paranee estäen raudan, mangaanin, alumiinin ja humusaineiden liukenemisen pohjavesiin.
Samoin pohjavesiemme laatuun voivat vaikuttaa louhinta-, ojitus- ja maansiirtotyöt, jotka saattavat sekoittaa pohja- ja pintavesikanavat toisiinsa.